Прощъпулката - важен момент за детето

Прощъпулката е чудесен обичай свързан с прохождането на малкото човече. Добре е да се направи, когато детето вече ходи стабилно, а не прави просто няколко крачки. Така ще си спестите разочарованието то да откаже да тръгне в уреченият ден или пък просто да излази след питката.

Идеята на този ритуал е да се отбележи прохождането, това важно събитие е израстването на детето и то да избере своя път в живота.

По стар обичай в този ден майката замесва питка. Когато тестото е готово и се постави в тавата, детенцето стъпва върху нея, за да остави отпечатък от своето краче. Събират се роднини и дечица приятелчета на детето. Подготвят се предмети, които да се наредят пред прохождащото човече и то да избере сред тях символа на своята бъдеща професия.

Може да се сложат например спринцовка или слушалка за лекар, портфейл за банкер, ножици, молив, калкулатор и каквото още подскаже въображението ви. Важното е всеки предмет да се нарече с определено занимание. Хубаво е сред предметите да няма познати или любими на детето, защото това предопределя донякъде избора му. Добре е също да се избягват много шарените и ярки, които веднага биха привлекли погледа на детето.

Когато всички гости се съберат майката търкулва питката върху бяла постелка и детето я подгонва към мястото с наредените предмети. Каквото хване първо, това ще е неговата бъдеща професия. Често се случва детенцето да хваща най-напред самата питка, защото всички деца обичат хляба. Затова е добре то да е нахранено предварително.

После всички сядат на трапезата да се почерпят за здравето на детето.

Някои казват, че децата или пък всички присъстващи гости трябва да обиколят масата тичешком, за да му върви по пътя напред и то да ходи гладко. Но все пак ритуалът е символичен, така че няма нужда да се спазват определени правила при избора на предметите. Нека е весело за всички, за да се отбележи деня по най-добрият и забавен начин.

Какви предмети може да сложите на масата?

Ето няколко идеи:

писалка - за писател
топка - за спортист
клавиатура или мишка - за компютърен специалист
лекарски слушалки - за лекар
отверка или клещи - за техник, майстор
черпак - за готвач
музикален инструмент - за музикант
фотоапарат - за фотограф или репортер
гребен - за фризьор
книга - за учител
конец - за шивач
калкулатор - за финансист
портфейл - за банкер
четка за рисуване - за художник
сметачна линийка - за инженер
вестник или списание - за журналист
старинен предмет - за историк
маска-домино - за актьор
микрофон - за певец
черпак, лъжица – готвач
книга – писател, учител
саксия, цветарски инструмент – цветар, агроном
конци – шивач
мишка – компютърен специалист
бинт, кутийка от лекарство – лекар, фармацевт
гребен, четка – фризьор
топка – спортист, футболист
количка – шофьор (с вариации кораб, самолет, съответно капитан, пилот)
линийка, молив – инженер
четка, бои – художник
глобус – пътешественик
речник – преводач
фотоапарат, кутийка от лента – фотограф
отвертка, клещи – майстор

касетофон - за дисководещ или шоумен

Не бива да са твърде малко, за да не се ограничи изборът на малкото. От друга страна ако са много чуденето може да е дълго. Оптимално е да са между 10 и 15 и е добре да няма много познати и любими на детето предмети, тъй като това до голяма степен ще предопредели избора му.
Обикновено ако родителите имат специфична професия добавят нещо от нея и имат силно желание детето да хване именно този предмет. Но каквото и да вземе детето, помнете, че всичко е игра, традиция, а от вас зависи да го направите човек, за да може то, когато дойде време, да направи своя реален и сполучлив избор!