Грижата за детските зъби

Грижата за детските зъбиПравилната грижа за детските зъбки трябва да започне дори преди те да са се показали. Важно е да се знае – това, че не виждате зъбките на бебето, не значи, че тях изобщо ги няма. Зъбките на детето ви всъщност започват да се оформят през втория триместър на бременността ви. При самото раждане бебето има около 20 млечни зъбчета, някои от които са напълно оформени и развити в челюстта. Почистването на бебешките венци с влажна кърпа след всяко хранене може да предотврати натупването на вредни бактерии. Веднъж появят ли се няколко млечни зъбчета, вече може да ги почиствате в края на деня с мека детска четка за зъби или марля. Дори и бебетата може да имат проблеми със здравината на зъбките си, ако родителите им не въведат навреме правилни хранителни навици. Например позволението бебето да заспи с биберона на шишето в уста вероятно е удобно за момента, но в дългосрочен план може да увреди бебешките зъби. Когато подсладителите от сока или захарта от млякото останат в контакт с бебешките зъби твърде дълго, те може да унищожат или в най-добрия случай да увредят емайла на зъбките. Резултатът е ронливи или обезцветени предни зъби. Затова е добре бебето да има установени навици за приемане на течности в определено време от деня, а не да е постоянно с биберона в устата в очакване „да му се допие”.

Млечни зъби

Те започват да избиват над венците обикновено на 6-месечна възраст. Повечето деца имат пълния комплект млечни зъбки на около 2–3-годишна възраст. Млечните зъбки са особено важна основа за развитие на постоянните зъби, което налага внимателна грижа за тях. Устната хигиена при бебетата също трябва да бъде отлична както при възрастните. Добре е да се започне много по-рано от появата на временните зъбки. Може да обтривате венците на бебето с марличка или памук, натопени в разтвор на кислородна вода и вода 1:1. Няма причина да се притеснявате от кислородната вода, тя подпомага отстраняването на отлаганията от храна. Ако все пак имате някакви притеснения, може да обтривате с чиста вода. Желателно е да се прави след всяко хранене на бебето, но ако нямате тази възможност – поне веднъж на ден.Разтворът на кислородна вода, който се продава в аптеките, е 3% и няма голяма трайност, но разтвор на кислородна вода и вода може да си приготвите и да го ползвате няколко дни.

Постоянни зъби

Постоянните зъби обикновено започват да израстват на около 6-годишна възраст. Пълният им комплект наброява 32, които обикновено са налице (с изключение на мъдреците) до 13-ата година на детето.

Какво може да увреди детските зъби

В съответствие с възрастта най-честите детски проблеми със зъбите са резултат от инциденти, падания и механично нараняване на устната кухина. По-податливи на превенция са кариесите и ерозията на млечните зъби, които са другите два често срещани проблема в детска възраст.

Кариес

Устата ни е пълна с бактерии, които полепват по зъбите под формата на „плака”. Тези бактерии усвояват част от захарта, съдържаща се в храните и напитките, които консумираме, и я използват за произвеждането на киселина, която уврежда зъбния емайл. Увеличеният прием на захар в съчетание с нередовното миене на зъбите позволяват въпросните киселини да са в продължителен контакт със зъбите, а резултатът е кариес (първоначално малка повърхностна дупчица). Нелекуван, кариесът достига до центъра на зъба и прераства в инфекция.

Ерозия

Зъбната ерозия представлява постепенно „износване” на повърхността на зъбите. Причинена е от киселина, атакуваща зъбите, но в този случай киселината не е произведена от бактерия. Източникът й обикновено са напитки като плодови сокове, газирани напитки и сиропи, дори и тези, които са без захар. Веднъж започнала, ерозията е необратима и прераства в повишена чувствителност и болка.

Как да предпазите детските зъби

Основните превантивни мерки са:

  • Редовни посещения при детски стоматолог. Децата се нуждаят от по-чести посещения при зъболекар от нас, възрастните, поради това, че млечните зъби са по-уязвими. Някои стоматолози препоръчват първият преглед на детето да стане до първия му рожден ден, други са на мнение, че при липса на признаци за проблеми това може да стане и след 3-тата годинка на детето.
  • Ограничаване на сладките храни и напитки.
  • Окуражаване на редовното миене на зъбите.
  • Следване на съветите и препоръките на стоматолога за предпазните мерки, като допълнителен прием на флуор и навременно пломбиране на малките кариеси.

Хранителни навици

Правилното хранене както по състав, така и по начин на извършване е едно от важните условия за намаляване риска от кариес. Повечето родители знаят, че ограничаването на сладките храни и напитки е най-добрият начин за предотвратяване на кариес. Малцина обаче осъзнават, че е от значение честотата, а не количеството на приетата захар. Макар и по малко, когато е често, приемът на сладки храни и напитки отново води до поява на кариес. Същото се отнася и за газираните и концентрирани напитки, причиняващи ерозия. Един шоколад, изяден наведнъж, е много по-малко зло от близалка, която е в устата на детето с часове.За да предпазите детето си, опитайте се да сведете до минимум приема на концентрирани сиропи, газирани напитки, натурални сокове, шоколад и сладкиши. Особено важно е да избягвате сладките храни и напитки между основните хранения или преди сън. Плодовете, зеленчуците, сиренето и млякото не крият опасност по простата причина, че захарта в тях не е изкуствено придобита. Дори може да подпомогнете здравината на детските зъби, като завършвате всяко от храненията на дребосъка с чаша мляко или парче сирене. Така киселинната среда в устата на детето ще бъде неутрализирана. Питейната вода също не вреди на емайла и въпреки че малките деца почти винаги предпочитат сок вместо чиста вода, за тях е по-добре да свикнат да утоляват жаждата си с вода.

Миенето на зъбите

Почистването на детските зъби трябва да започне от момента, в който те се покажат от венците. Независимо дали за целта ще използвате чесалка или марля, напоена с разтвор на кислородна вода, миенето на зъбите след закуска и преди сън трябва да се превърне в навик колкото може по-рано. Детската четка за зъби е с малка работна част и мек изкуствен косъм. Добре е да бъде сменяна на всеки 3 месеца. До 3-годишна възраст детето вече би трябвало да може да се справя само с тази част от тоалета си, макар и под ваше наблюдение. С поотрастването на малчугана може да го научите как с леки кръгообразни движения и детска паста за зъби да мие зъбките си само. Важно е детето да се научи, че значение има старателното почистване, а не просто „жабуркането”. Приблизително след 7-ата година детето може да получи доверието ви и да мие зъбките напълно самостоятелно и редовно.

Пастата за зъби

Повечето пасти за зъби съдържат минерал, наречен флуор, за който се смята, че предпазва зъбите от появата на кариеси. Приемът на флуор предизвиква известни спорове, причинили сериозни изследвания в опит да се докаже безопасността му. Научното становище е, че флуорът не застрашава здравословното състояние, когато е в правилната дозировка – при повишен прием обаче може да доведе до появата на петна по зъбите (флуороза). Съдържанието на флуор в различните марки пасти за зъби е различно и се указва на етикета. Тъй като количеството допълнително приеман флуор зависи най-вече от съдържанието на този минерал в питейната вода, добре е да се осведомите и за това, преди да изберете пастата за зъби или капките/таблетките за допълнителен прием на флуор, задължително одобрени от стоматолог. Обикновено допълнителен прием се препоръчва, когато съдържанието на флуор в питейната вода е под 1 mg/L.